1_xamogelo_25xronia

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος στη Μαγεμένη Πύλη

Τα σοφά, γενναία και ταπεινά ξωτικά εγκαταλείπουν για λίγα μερόνυχτα τους αθάνατους τόπους όπου ζουν εδώ και αιώνες, δίπλα στη φύση και έρχονται να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους μέσα από τον αναδυόμενο ψηφιακό κόσμο της Μαγεμένης Πύλης. Ο Άι Βασίλης ανέθεσε στα ξωτικά μας να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο και να καταγράψουν τις σκέψεις του για τη δύσκολη χρονιά που μας αποχαιρετά και το 2021 που καταφθάνει.

Σε μια δύσκολη χρονιά, όπως το 2020, ποιος / τι σας χάρισε χαμόγελο και γιατί; Και τι σας «έκλεψε» το χαμόγελο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο;

Το 2020 ήταν όχι μόνο μία δύσκολη χρονιά αλλά και μία χρονιά με ιδιαίτερες συνθήκες, μία χρονιά που προέκυψαν νέες ανάγκες στις οποίες έπρεπε να ανταποκριθούμε.

Από τους πρώτους κιόλας μήνες ήρθαμε αντιμέτωποι με την πανδημία, μία νέα συνθήκη με πολλές προεκτάσεις και νέα δεδομένα.

Καταρχήν έπρεπε να προστατεύσουμε τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια μας, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές μας, έπρεπε να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες ώστε να προστατεύσουμε και τα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζουμε χωρίς ωστόσο να πάψουμε να είμαστε δίπλα τους.

Παράλληλα, έπρεπε να συνεχίσουμε όλες τις δράσεις μας, να ανταποκριθούμε στην αύξηση των αναγκών και όλα αυτά με τεράστια μείωση στα έσοδά μας. Αξίζει να αναφέρουμε κάποια στατιστικά στοιχεία για να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος των αναγκών που έπρεπε και πρέπει να καλύπτουμε καθημερινά.

Εν μέσω πανδημίας παρατηρήθηκε αύξηση:

  • 57% των κλήσεων στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • 33,5% των κλήσεων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
  • 61% των κλήσεων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
  • 65,9% στον αριθμό των παιδιών και των οικογενειών τους που υποστηρίχθηκαν από τα Κέντρα Στήριξης
  • 37,8% στον αριθμό των παιδιών που έλαβαν βοήθεια με Παιδιατρική Κατ΄οίκον Νοσηλεία

Τέλος, έπρεπε ανταποκρινόμενοι στις νέες συνθήκες να δημιουργήσουμε νέες δράσεις και συνεργασίες και να τις αναπτύξουμε, όπως κάναμε, υλοποιώντας δράσεις αιμοδοσίας καθώς και εξειδικευμένες υπηρεσίες για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν ένα μεγάλο βάρος για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τους ανθρώπους του, που ήδη καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες καθημερινά.

Όμως το Χαμόγελο τίποτα δεν μπορεί να στο κλέψει, το Χαμόγελο υπάρχει σε κάθε παιδί που δίνουμε λύση, σε κάθε οικογένεια που είμαστε δίπλα, σε κάθε νέα ανάγκη, που χάρη στον κόσμο που μας στηρίζει, καλύπτουμε.

Δεν χάσαμε το κουράγιο μας και έτσι συνεχίζουμε, με δύναμη και ζητώντας από τον κόσμο να συμμετέχει.

Πώς περνούν οι μέρες των γιορτών στο «Χαμόγελο του παιδιού»; Ποιες είναι οι αγαπημένες συνήθειες των παιδιών; Και ποιες είναι οι καλύτερες αναμνήσεις σας από τα Χριστούγεννα με την οικογένειά σας και με την οικογένεια του «Χαμόγελου»;

Τα Χριστούγεννα για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι πολύπλευρα.

Για τα 300 παιδιά που μεγαλώνουν στα 11 Σπίτια μας σε όλη την Ελλάδα είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, όπως πρέπει να είναι για κάθε παιδί. Είναι ημέρες ξεκούρασης, με δώρα, με λιχουδιές, με όμορφα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, με πολλή αγάπη και πολλή φροντίδα από τους ανθρώπους που τα μεγαλώνουν.

Όμως τα Χριστούγεννα για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι και η Γραμμή SOS 1056, τα Ασθενοφόρα μας, οι οικογένειες με προβλήματα διαβίωσης που στηρίζουμε, οι δράσεις μας για τα παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, η φροντίδα παιδιών στα Νοσοκομεία και τόσα άλλα που απαιτούν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τους ανθρώπους του να είναι καθημερινά, όλο το 24ωρο σε εγρήγορση, διαθέσιμοι δίπλα σε κάθε παιδί και οικογένεια που έχει ανάγκη! Γιατί οι ανάγκες δεν κάνουν Χριστούγεννα, δεν σταματούν ποτέ.

Τι ζητούν φέτος τα παιδιά που φιλοξενείτε στο «Χαμόγελο» από τον Άη Βασίλη; Και ποιο είναι το σημαντικότερο δώρο που τους προσφέρετε εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες;

Τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια μας, όπως κάθε παιδί, έγραψαν τα γράμματά τους στον Άγιο Βασίλη ζητώντας αυτό που επιθυμούν. Είμαστε χαρούμενοι που τα παιδιά μας ονειρεύονται, γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη, γιατί αυτό αν και για πολλούς είναι δεδομένο, για τα δικά μας τα παιδιά, πριν έρθουν στο «Χαμόγελο» ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Είμαστε περήφανοι που με την αγάπη και τη φροντίδα μας, πλέον ονειρεύονται, κάνουν σχέδια και έχουν μία φυσιολογική ζωή όπως κάθε παιδί δικαιούται να έχει.

Δεν θεωρούμε ότι τους προσφέρουμε κάποιο δώρο. Τα μεγαλώνουμε με αγάπη, σεβασμό, ασφάλεια και φροντίδα όπως πρέπει να μεγαλώνει κάθε παιδί. Κάνουμε αυτό που οφείλουμε όλοι να παρέχουμε σε κάθε παιδί. Αυτά μας προσφέρουν ένα μεγάλο δώρο, όταν αφήνουν πίσω τους τον εφιάλτη που έχουν βιώσει πριν έρθουν σε εμάς, όταν μας αγκαλιάζουν, όταν χαμογελούν.

Στα 25 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας του το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δεχτεί περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια κλήσεις κι έχει βρεθεί δίπλα σε κάθε παιδί που ζήτησε τη βοήθειά του. Τι από όσα έχετε πετύχει μέχρι σήμερα καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας; Και ποιους στόχους θέτετε για το 2021;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία κλήση. Κάθε κλήση είναι σημαντική και για αυτό πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε κάθε μία με την ίδια ένταση. Κάθε φορά που δίνουμε λύση σε ένα παιδί νιώθουμε περήφανοι. Δεχόμαστε κλήσεις για παιδιά που κινδυνεύουν εκείνη τη στιγμή, δεχόμαστε κλήσεις για παιδιά που χρειάζονται άμεσα διακομιδή, δεχόμαστε κλήσεις για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, για παιδιά που βρίσκονται μόνα σε ένα Νοσοκομείο, εκατομμύρια κλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρινόμαστε.

Αυτός είναι και ο στόχος μας, να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε, να συνεχίσουμε να έχουμε την υποστήριξη του κόσμου αλλά και τη συνεργασία των αρμόδιων θεσμικών φορέων ώστε μαζί να επιτυγχάνουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και άμεσοι.

«Αν ενωθούμε όλοι μαζί κάτι μπορεί να καταφέρουμε» είχε πει ο γιος σας, ο Ανδρέας. Σήμερα, σε μια χρονική στιγμή που η υγειονομική και η οικονομική κρίση ακολουθούν πορείες παράλληλες και απειλούν όλο τον πλανήτη, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε εσείς σε όσους μας ακούνε;

25 χρόνια πριν ο Ανδρέας με αυτή την τόσο απλή, φαινομενικά, φράση ουσιαστικά υπέδειξε τον δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθούμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για να φτιάξουμε τον κόσμο μας καλύτερο, πιο όμορφο και πιο ασφαλή για τα παιδιά. Απλά και με σοφία, μίλησε για αλληλεγγύη, για ουσιαστική συμμετοχή.

Αυτό είναι και το μήνυμα του «Χαμόγελου». Η πορεία των 25 ετών μας έχει δείξει πως όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ξέρετε, στα 25 αυτά χρόνια έχω γνωρίσει εξαιρετικούς ανθρώπους, που αθόρυβα, συνειδητά και με συνέπεια προσφέρουν, συμμετέχουν, κάνουν τη διαφορά. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα τα καταφέρουμε.

—————————————-

Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ιδρύθηκε το 1995 από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό.

Το όνειρο του 10χρονου Ανδρέα έγινε πραγματικότητα και σήμερα ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας αναγνωριστεί διεθνώς, υλοποιεί πανελλαδικά, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, αποτελεσματικές και άμεσες δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση συγκεκριμένων φαινομένων που απειλούν τα παιδιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει παιδιά και τις οικογένειές τους. Παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, Παιδιά θύματα Εξαφάνισης, Παιδιά με προβλήματα Υγείας, Παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, έχουν βρει λύση.

Ο Οργανισμός στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με την πολύτιμη υποστήριξη εθελοντών, ενώ στηρίζεται στους πολίτες και τις εταιρείες, οι οποίοι εμπιστευόμενοι το έργο του, το στηρίζουν έμπρακτα μέσω δωρεών και χορηγιών.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτριος Δεμουρτζίδης, υπέγραψαν την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, Σύμφωνο Συνεργασίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά, κας Χαράς Αμανατίδου και της Συντονίστριας Βορείου Ελλάδος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κας Ιωάννας Μακρή.

Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο και την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών. Επιπροσθέτως, συναποφάσισαν να συνεργαστούν με σκοπό την ενίσχυση των διαδικασιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης και την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών.

https://www.hamogelo.gr/

Μοιραστείτε αυτό το νέο