kormos-main2

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου Κορμού

Το έθιμο της καύσης του Yule Log που σημαίνει <κορμός Γιούλ> ξεκίνησε το μεσαίωνα και κατάγεται από τις αρχαίες τελετές για το Χειμερινό Ηλιοστάσιο . Στις 21 Δεκεμβρίου έχουμε τη πιο μικρή μέρα του Χειμώνα, έτσι οι άνθρωποι γιόρταζαν αυτή τη μέρα καθώς γνώριζαν ότι από εκεί και πέρα οι μέρες μόνο μεγαλύτερες θα γίνονταν.
Το Yule Log ήταν ένας τόσο μεγάλος κορμός ώστε η μία άκρη του βρισκόταν μέσα στο τζάκι ενώ η άλλη έφτανε μέχρι τη πόρτα του σπιτιού! Σήμερα, φυσικά, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κεντρική θέρμανση, οπότε είναι πολύ δύσκολο να κάψετε ένα τόσο μεγάλο κορμό!


Στην Προβηγκία (στη Γαλλία ), είναι παράδοση για όλη την οικογένεια να κόβουν το κορμό και να τον αφήνουν να καίγεται λίγο κάθε βράδυ. Εάν δεν προλάβει να καεί, διατηρείται ασφαλής στο σπίτι μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα ! Αυτό γίνεται επίσης και σε ορισμένα μέρη της Ολλανδίας, εκεί όμως το αποθηκεύουν κάτω από ένα κρεβάτι! Σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ο κορμός κόβεται το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων και καίγεται το ίδιο βράδυ.
Στην Κορνουάλη (στο Ηνωμένο Βασίλειο ), αυτός ο κορμός ονομάζεται “The Mock”. Το κούτσουρο στεγνώνει και μετά ο φλοιός αφαιρείται πριν μπει στο σπίτι για να καεί.
Το έθιμο του Yule Log εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και διαφορετικά είδη ξύλου χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές χώρες. Στην Αγγλία ο κορμός αυτός είναι από βελανιδιά, στη Σκωτία, είναι από σημύδα, ενώ στη Γαλλία είναι από κερασιά. Επίσης, στη Γαλλία, το ξύλο πασπαλίζεται με κρασί, πριν καεί, έτσι ώστε να μυρίζει ωραία όταν είναι αναμμένο.( Τι άλλο θα έκαναν οι Γάλλοι!)
Στο Devon και το Somerset στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικοί άνθρωποι έχουν ένα πολύ μεγάλο δεμάτι κλαδιά. Αυτό προέρχεται από έναν τοπικό μύθο ότι ο Ιωσήφ, η Μαρία και ο Ιησούς ήταν πολύ κρύοι όταν τους βρήκαν οι βοσκοί τη νύχτα των Χριστουγέννων. Έτσι, οι βοσκοί πήραν μερικά κλαδιά για να τα κάψουν για να τα κρατήσουν ζεστά.
Διαφορετικές χημικές ουσίες μπορούν να πασπαλιστούν στο κορμό σαν κρασί για να κάνουν το ξύλο να καεί με διαφορετικές χρωματιστές φλόγες!
Νιτρικό κάλιο = βιολετί
Νιτρικό βάριο = Πράσινο μήλο
Θειικό χαλκό = Μπλε
Επιτραπέζιο αλάτι = Φωτεινό κίτρινο
Αυτό ακούγεται πολύ επικίνδυνο, οπότε παρακαλώ δοκιμάστε το μόνο μαζί με κάποιον ενήλικο!
Καλά Χριστούγεννα!!

Μοιραστείτε αυτό το νέο